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Re: City Elected Official Soliciting a Political Contribution 

 

Dear Elected Official:  

 

You have requested a non-public advisory opinion about whether you are 

permitted to personally solicit a political contribution for your authorized political 

committee from an individual who is not a City officer or employee. Based on the facts 

you have provided, Philadelphia Home Rule Charter Subsection 10-107(3) does not 

prohibit you from engaging in this proposed solicitation. 

 

I. Facts Provided  
 

You have provided the following facts. You are considering asking Person A for a 

contribution to your authorized campaign political committee. You wish to ask Person A 

for a political contribution because Person A has expressed ongoing support for the work 

you are doing in office. You would solicit Person A to make a contribution either by 

asking on the telephone or in person.  

  

Person A is a Philadelphia resident who is not a City officer or employee. You 

describe potential scenarios that are redacted here in which you could possibly be in a 

position to take action in your capacity as a City elected official that affects Person A.  

These scenarios would occur only if Person A decides to pursue certain opportunities 

that, as far as you know, Person A is not pursuing, and also if you take certain actions 

that you state there is only a small possibility you would take. You and Person A have 
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met and spoken several times, almost entirely about local politics and related subjects. 

You have contemplated working together on political projects as part of your private 

political work and not in connection to your government work as a City elected official. 

Also, Person A would be subject to your judgment as a City elected official in the same 

way as a large number of similarly-situated Philadelphians are. 

  

 II. Jurisdiction  

 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 

Home Rule Charter (“Charter”) provisions and ordinances pertaining to ethical matters, 

including prohibited political activities. Charter §4-1100. The Charter and the 

Philadelphia Code (“Code”) authorize the Board to render advisory opinions concerning 

a City officer’s proposed future conduct. Charter §4-1100; Code §20-606(1)(d). Board of 

Ethics Regulation 4 describes the procedures related to seeking an advisory opinion and 

for requesting reconsideration of an advisory opinion issued by the Board. Board 

Regulation 4, ¶¶ 4.0, 4.26. 

 

III. Discussion 

 

You have inquired whether you may ask Person A for a political contribution to 

the political committee you have authorized to receive contributions on your behalf. Your 

question requires us to examine the application of the Charter’s political fundraising 

restriction to elected officials. The fundraising restriction, which is found at Charter 

Subsection 10-107(3), contains broad and sweeping language and reads in relevant part: 

“No officer or employee of the City . . . shall [ ] from any person . . . directly or indirectly 

demand, solicit, collect or receive, or be in any manner concerned in demanding, 

soliciting, collecting or receiving, any assessment, subscription or contribution, whether 

voluntary or involuntary, intended for any political purpose whatever.” Charter §10-

107(3).
1
  

 

In interpreting this language, however, we must consider both the broader text of 

Charter Section 10-107 and the practical context in which the fundraising restriction is to 

be applied today. These two realities strongly counsel against a rigid reading of this 

                                                      
1
 The annotation to Charter Section 10-107 echoes this far-ranging language and underscores the 

restriction’s application to elected officials: 

 

All City officers, elected or appointed, and all City employees, civil service or non-civil 

service, and all officers and all employees of governmental agencies compensated with 

City funds, such as County officers and employees, are prohibited from demanding, 

soliciting, collecting or receiving from any person assessments, subscriptions or 

contributions for political purposes. 
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language for elected officials and in favor of an interpretation that is narrower for them 

than the plain words may suggest.
2
  

 

The fundraising restriction of Charter Subsection 10-107(3) is one of several 

political activity restrictions found in Charter Section 10-107. These restrictions 

distinguish elected officials from all other City officers and employees in two significant 

ways. First, the political campaign restriction found at Subsection 10-107(4) does not 

apply to elected officials. Subsection 10-107(4) prohibits only appointed City officers and 

employees from “tak[ing] any part in the management or affairs of any political party or 

in any political campaign, except to exercise his right as a citizen privately to express his 

opinion and to cast his vote.” Charter §10-107(4). This political campaign restriction 

furthers one objective underlying Charter Section 10-107, namely that City employment 

should be merit-based and free of political pressures. Charter §10-107 ann. (“Merit 

principles of government employment require the divorcement of politics from such 

employment.”). In contrast to appointed officers and employees, City elected officials are 

permitted to participate in political campaigns and to be members of national, state, and 

local committees of a political party and officers or members of partisan political clubs. 

See Charter §10-107(4). The application of Subsection 10-107(4)’s political campaign 

prohibition to appointed officers and employees but not to elected officers reflects a 

recognition that elected officials are necessarily participants in and products of political 

campaigns and political parties. See Charter §10-107 ann. (acknowledging that “[t]he 

prohibitions of this section are . . . subject to certain qualifications which political 

necessities require to be made at certain levels of employment and office-holding.”).  

 

The second significant way in which Section 10-107 political activity restrictions 

distinguish elected officials is that Subsection 10-107(5) explicitly exempts elected 

officers running for re-election from the resign-to-run requirement. Charter §10-107(5) & 

§10-107 ann. In other words, Subsection 10-107(5) permits incumbents to seek re-

election without resigning. All other City officers and employees must first resign City 

office or employment before being a candidate for any public office. Id. This 

accommodation permits elected City officials who choose to run for re-election to serve 

the public for the entirety of the terms of office to which they have been elected.  

 

Since 1951, when the Charter and these political activity restrictions were adopted, 

changes in the management and operations of political campaigns have led to increased 

personal involvement by candidates in political fundraising.
3
 Indeed, candidate 

                                                      
2
 In 1993, the City Solicitor advised that elected officials may be associated with campaigns that solicit 

and collect contributions notwithstanding Charter §10-107(3)’s language restricting “indirectly” or 

“be[ing] in any manner concerned in” political fundraising. Solicitor Opinion No. 93-6.   
3
 See, e.g., PETER MCCAFFERY, WHEN BOSSES RULED PHILADELPHIA 87-89 (1993) (describing that in 

the years preceding the Charter’s adoption the City’s political “machine” and its bosses, who were not 

City office holders, strictly controlled the logistics of elections, including amassing a war chest of 

contributions); COMMITTEE OF SEVENTY, THE CHARTER: A HISTORY 2 (1980) (“Controlling the elective 
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involvement in political fundraising has become an integral part of running for re-election 

as illustrated by the fact that candidates are now expected to authorize and maintain 

candidate political committees. See 25 P.S. §3243 (barring treasurers of political 

committees from receiving money on behalf of a candidate until the candidate gives 

written authorization) (P.L. 893, No. 171, § 2, eff. Jan. 1, 1979); Code §20-1001(3) 

(defining “candidate political committee” as the one committee used by a City candidate 

to receive all contributions and make all expenditures) (Bill No. 060629, eff. Nov. 16, 

2006). Moreover, in the last dozen years, new City public integrity laws have imposed 

significant disclosure requirements and restrictions on candidates and other persons 

concerning political contributions and fundraising.
4
 Our interpretation of Charter 

Subsection 10-107(3) must be informed by these striking changes in the realities of 

political fundraising as well as the allowances for political activity and running for re-

election that Charter Subsections 10-107(4) and 10-107(5) provide to elected officials. 

 

Furthermore, the drafting and adoption of Charter Subsection 10-107(3) was 

informed by a history of City office and authority being misused to coerce political 

contributions from City employees and others.
5
 Indeed, the annotation to Charter Section 

10-107 indicates that the Charter’s political activity restrictions are intended to ensure 

that government and government employment in particular “will not serve as a means for 

political tribute to maintain political parties and regimes.” Charter §10-107 ann. Any 

interpretation of Charter Subsection 10-107(3) must take into account these underlying 

concerns about coercion of contributions and misuse of office.  

For these reasons, we interpret Charter Subsection 10-107(3) to prohibit City 

elected officials from personally soliciting political contributions under circumstances 

where there is a risk of coercion or misuse of office. It would, for example, be an issue 

under the fundraising restriction for you to solicit political contributions from an 

appointed City officer or employee or from a person who is seeking action from you in 

                                                                                                                                                                           

process from beginning to end, the Republican City Committee, bosses, and supporting businessmen 

determined who held elective city, county and judicial offices.”). 
4
 See Code Ch. 20-1000 (campaign finance ordinance imposing contribution limits and other requirements 

on candidates and other persons) (Bill No. 030562, eff. Jan. 1, 2004); Code Ch. 17-1400 (non-

competitively bid contract ordinance requiring disclosure of political contributions by bidders, 

contractors, and persons seeking or receiving certain City financial assistance and requiring disclosure of 

City officers’ and employees’ solicitations for anything of value, including money, made to these parties) 

(Bill No. 040772-AA eff. Feb. 1, 2006); Charter §4-1100 (authorizing  Board of Ethics to administer and 

enforce City provisions related to campaign finance matters) (approved by voters May 16, 2006, eff. June 

5, 2006). 
5
 See, e.g., WHEN BOSSES RULED PHILADELPHIA 88-89 (describing how political party bosses forced 

contributions from businesses seeking legislative action as a condition for such action and observing that 

political assessments were paid to the majority political party by 94 percent of City employees out of their 

City wages); THE CHARTER: A HISTORY 2 (describing political party control of high-level City officials, 

their offices, and the provision of basic governmental services, which led to a patronage army within City 

government that was forced to make political contributions). 
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your capacity as a City elected official.
6
 It would also be contrary to Charter Subsection 

10-107(3) for you to solicit any political contributions on City-owned or leased property 

or while using City resources, including City-paid staff time. By way of further example, 

the fundraising restriction would prohibit any solicitation of a contribution in a manner 

that links the requested contribution to official action, such as by conditioning official 

action upon receipt of a contribution or by promising to appoint the donor to a City 

position. The facts you have presented related to Person A would not involve 

circumstances such as these that present a risk of coercion or misuse of office. 

Accordingly, under these facts you are permitted under Charter Subsection 10-107(3) to 

ask Person A for a political contribution to your authorized political committee.  

 

V. Conclusion 

 

Thank you for being concerned about compliance with the City political activity 

restrictions and for seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion 

is predicated on the facts that you have provided as stated here. If you have questions 

about scenarios that vary from these facts, you should ask for specific advice on the 

application of the law to those particular facts. Requestors of advisory opinions are 

entitled to act in reasonable reliance on opinions issued to them and not be subject to 

penalties under the laws within the Board’s jurisdiction, unless they have omitted or 

misstated material facts in their requests. Code §20-606(1)(d)(ii); Board Regulation 4, 

¶4.12. 

 

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, this version of the Opinion that is redacted to 

conceal facts that are reasonably likely to identify you will be made public. Please let 

Board Staff know if you have any questions. 

 

 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS
7
 

 

Michael H. Reed, Esq., Chair 

Judge Phyllis W. Beck, (Ret.), Vice-Chair 

Brian J. McCormick, Jr., Esq., Member 

Father C. Kevin Gillespie, Member 

 

 

 

                                                      
6
 The facts you have provided describe potential scenarios in which you could possibly be in a position to 

take official action that affects Person A, but these facts do not indicate that Person A is seeking official 

action from you. 
7
 Board Member Sanjuanita González, Esq., did not participate in the approval of this Opinion. 


